Меру Харкова загрожує штраф за публічні висловлювання російською мовою

Перевірка, проведена за ініціативи активистів, показала, що в діях Харківського міського голови Ігоря Терехова є ознаки порушення закону про мову. Українським законодавством за таке порушення передбачене покарання у вигляді штрафу.

Про це Харків Times дізнався з відповіді мовного омбудсмена Тараса Креміня на запит активістки ініціативи “Мова.Харків” Маргарити Федоренко.

У запиті Маргарита Федоренко привернула увагу Уповноваженого із захисту державної мови на дописи у соцмережах, які Ігор Терехов як очільник Харкова вів російською мовою.

“Інформую, що представником Уповноваженого із захисту державної мови повідомлено Харківського міського голову Ігоря Терехова про дату та місце розгляду матеріалів щодо встановлення наявності у його діях ознак складу адміністративних правопорушень за частинами першою, другою статті 188-52 КУпАП”, — йдеться в документі.

Стаття 188-52 КУоАП (порушення закону щодо функціонування і застосування української мови як державної) передбачає покарання у вигляді штрафу або попередження, якщо порушення вчинене вперше. Розмір штрафу за ч.1 та 2 цієї статті складатиме від від двохсот до чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3 400 до 6 800 грн).

Раніше перевірку мовний омбудсмен ініціював перевірку виконання закону про мову чиновниками ХОДА. Це сталося після того, як тодішня очільниця обладмінінстрації Айна Тимчук декілка разів розмовляла російською мовою під час виконнання своїх службових обов’язків.

Як повідомляв Харків Times, у Харківській обласній держадміністрації буде здійснено контроль за тим, як чиновники виконують вимоги мовного закону, що зобов’язує держслужбовців в робочий час говорити державною мовою.

Фото: Мова. Харків/Telegram