З окупованої частини Харківської области евакуювали понад 750 людей та 30 домашніх тварин

5 вересня з тимчасово окупованих районів Харківської області виїхали 753 людини. Також вдалося евакуювати біля трьох десятків домашніх тварин.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення міністерки з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.

“А ще сьогодні волонтери вивезли 30 домашніх собачок. Своїх не кидаємо. Нікого і ніколи. Волонтери просто супер!”, – написала Ірина Верещук.

У відео, яке прикрепила міністерка під своїм дописом, видно, що частину песиків розміщали по двоє в одній переносці. Це вивезли прихисток для тварин з окупованого рашистами Старобільська Луганської області, повідомляє Суспільне з посиланням на волонтерку організації “Допомагаємо виїхати” Ангеліну Моргай.

“Зазвичай кожної евакуації люди мають з собою тварин. А сьогодні саме евакуювали прихисток для тварин зі Старобільська, це Луганська область. 22 песики, 4 кішки”, — сказала Ангеліна.

Серед евакуйованих 5 вересня людей – 163 дитини та дев’ять осіб з обмеженими фізичними можливостями. Про це повідомила харківська волонтерка Євгенія Плужнік.

Евакуацію з тимчасово непідконтрольних громад Харківської області проводить військова адміністрація разом з волонтерами. Серед них — організації “Допомагаємо виїхати”, “Help me Kharkiv”, “Незламний Харків”, “Eventroom”, “D20 Kharkiv”, а також представники ” Українського Червоного хреста”.

Евакуація проводиться щопонеділка через Печенізьку греблю. Окупанти вибірково випускають людей на контрольовану Україною територію. Всім, хто хоче покинути окуповані міста та села, волонтери просять зареєструватися у Telegram-боті “Допомагаємо виїхати“. Тут можна отримати детальну інформацію, яка постійно оновлюється.

Як повідомляв Харків Times, дітей зі зруйнованої росіянами Харківської спецшколи для сліпих вивезли до Польщі.