Колишній чиновник ХОДА таки сів за хабар на сім років

Сьогодні, 19 травня, Вищий антикорупційний суд визнав колишнього директора Департаменту капітального будівництва Харківської ОДА Андрія Винниченка винним у вчиненні злочинів, передбачених ч.2 ст. 15, ч.4 ст. 190; ч.2 ст. 15, ч.4 ст.27; ч.2 ст. 15, ч.1 ст. 369 КК України. Суд засудив Винниченка до семи років позбавлення волі з конфіскацією усього належного йому на праві власності майна з позбавленням шостого рангу державного службовця та з позбавленням на три роки права обіймати посади державної служби в органах державної влади, іншому державному органі, його апараті чи секретаріаті.

Про це Харків Times повідомили у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.

«Посадовець ОДА, який в минулому обіймав посаду в управлінні ПЕК, вирішив переконати представника особи, яка потребувала приєднання електроустановки до мереж, надати неправомірну вигоду нібито з метою її подальшої передачі керівництву АТ «Харківобленерго». «Вартість» послуг із підключення чиновник оцінив із розрахунку 2200 грн за кожен із 600 кВт потужностей. Його було затримано «на гарячому» одразу після отримання 1,320 млн гривень обумовлених коштів», – йдеться у повідомленні.

Адвокати Винниченка ще можуть у 30-денний термін оскаржити це рішення, але час до вступу вироку в законну силу екс-чиновник проведе за ґратами.

Як повідомляв Харків Times, у ніч з 3 на 4 серпня 2020 року за підозрою в корупції був затриманий директор Департаменту капітального будівництва Харківської обласної держадміністрації Андрій Винниченко.

За даними НАБУ, Винниченко вимагав 1,32 млн грн неправомірної вигоди за підключення електроустановок приватного підприємства до електричних мереж.

Винниченко повідомили про підозру у вчиненні злочинів за кількома статтями КК: ч.2 ст. 15, ч. 4 ст. 190 (закінчений замах на шахрайство) ч.2 ст. 15 в., Ч.4 ст.27; ч.2 ст. 15, ч.1 ст. 369 (закінчений замах на пропозицію, обіцянку або надання неправомірної вигоди посадовій особі).

Вищий антикорупційний суд відправив Андрія Винниченка під варту з можливістю вийти під заставу в розмірі 630 тис. грн, що вдвічі менше суми хабара, за який його затримано.

Наприкінці вересня 2021 року за рішенням суду з екс-начальника департаменту капітального будівництва Харківської обладміністрації до держскарбниці стягнуто 100 тис. гривень. Крім того, збільшено розмір застави, під яку Андрій Винниченко може вийти з-під варти.