Слідчі повідомили про держзраду меру Куп’янська, який перешов на бік окупантів

Харківською обласною прокуратурою вжито всіх передбачених вимогами КПК України заходів та повідомлено про підозру Куп’янському міському голові Харківської області Мацегорі Генадію Миколайовичу у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України особою, яка є представником влади, та у державній зраді (ч. 2 ст. 110, ч. 1 ст. 111 КК України).

Про це Харків Times повідомили у прес-службі прокуратури Харківської області.

Встановлено, що 27лютого Куп’янський міський голова Мацегора звернувся до командування ЗС РФ, які незаконно розташовані на території м. Куп’янськ, з пропозицією у наданні підтримки та матеріального забезпечення під час знаходження російських військових на території міста. Міський голова забезпечив військовослужбовців ЗС РФ транспортом, житлом, пальним та їжею на час їхнього перебування.

Міський голова діяв умисно, з метою зміни меж території України, про що повідомив публічно в інтернеті.

Внаслідок вчинення таких дій територія м. Куп’янськ вийшла з адміністративного підпорядкування органів державної влади України.

“Таким чином, громадянин Мацегора Г.М. підозрюється у вчиненні державної зради, тобто в діянні, умисно вчиненого громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України шляхом переходу на бік ворога в період збройного конфлікту, тобто вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст 111 КК України”, – йдеться в повідомленні.

Як повідомляв Харків Times, мер Куп’янська Геннадій Мацегора прийняв ультиматум російських військових та визнав підконтрольність міста їм. Більш того, він закликав куп’янчан із завтрашнього дня «налагоджувати нормальне життя», оскільки вважає, що тепер життя міста залежить від того, як його мешканці «себе зарекомендують» перед російськими загарбниками.

Мацегору було обрано на посаду мера у 2020 році від політичної партії “Опозиційна платформа – за життя”.

27 лютого Куп’янська окружна прокуратура Харківської області відкрила кримінальне провадження за ч.2 ст.110, ч.1 ст.111 ККУ («Державна зрада») стосовно Куп’янського міського голови Геннадія Мацегори.