У Харківській області затверджено Програму територіальної оборони

Сьогодні на пленарному засіданні позачергової сесії Харківської обласної ради було ухвалено рішення затвердити Програму територіальної оборони Харківської області на 2022 рік.

Про це повідомив кореспондент Харків Times.

«Територіальна оборона залишається на сьогодні одним з найбільш економічних та доцільних способів забезпечення і підтримання на високому рівні обороноздатності держави, захисту населення від ризиків виникнення надзвичайних ситуацій та загроз військового характеру. На сучасному етапі чинна система територіальної оборони потребує оновлення, розв’язання проблем її функціонування та впровадження нових підходів і методів до її забезпечення. Існує нагальна потреба у вдосконаленні законодавства, систем управління, підготовки військових частин територіальної оборони та населення, логістичного забезпечення», — зазначають розробники Програми.

Вони виходили з необхідності заздалегідь створити умови для термінового вживання екстрених заходів у екстреній ситуації, а саме:

  • розгортання у період підрозділів територіальної оборони;
  • організації та підтримання у постійній готовності системи управління територіальною обороною в області;
  • взаємодії облдержадміністрації та органів військового управління під час підготовки до виконання та при виконанні оборонних завдань тощо.

Окрім цього, розробники програми врахували гостру потребу вдосконалення теоретичної та практичної підготовки особового складу, а тому окремо прописали:

  • адміністративно-правові засади режиму воєнного стану;
  • порядок взаємодії між державними органами та забезпечення умов для підтримання суспільної безпеки та порядку
    в умовах особливого періоду;
  • надійне функціонування за умов особливого періоду органів державної влади та органів військового управління;
  • шляхи стратегічного (оперативного) розгортання військ (сил) Збройних сил України та інших військових формувань;
  • способи охорони та захисту важливих об’єктів та комунікацій в умовах особливого періоду;
  • тактичну, тактико-спеціальну, інженерну, вогневу, медичну та психологічну підготовку особового складу підрозділів тероборони.

Детальніше з програмою можна ознайомитись тут.

Як повідомляв Харків Times, 4 лютого розпочала роботу «гаряча лінія» Командування Сил територіальної оборони ЗС України.

Харківська міська рада надає допомогу бригаді територіальної оборони Харківської області з облаштування місць постійної дислокації та планує виділити фінансову підтримку.