У Харкові чотири вимагача постануть перед судом

Чотирьох членів банди здирників судитимуть у Харкові. Крім вимагання фігурантів звинувачують у підпалі автомобіля офіцера-прикордонника. 45-річному організатору додатково інкримінують встановлення та поширення злочинного впливу в регіоні.

Про це Харків Times повідомили в прес-службах прокуратури та Нацполіції області.

Обласна прокуратура затвердила та скерувала до суду обвинувальний акт за фактами вимагання, умисного пошкодження майна шляхом підпалу і поширення злочинного впливу.

За даними слідства, 45-річний раніше судимий мешканець області створив банду, до якої залучив ще двох чоловіків — 22 і 28 років. Останній раніше працював у правоохоронних органах.

Зловмисники систематично тероризували мешканців регіону, вимагаючи від них виплати неіснуючих боргів, а також виконували злочини на замовлення.

Зокрема, встановлено, що фігуранти «вибивали» $ 2 000 неіснуючого боргу у підприємця. При цьому погрожували і навіть застосовували фізичну силу. Крім того, учасники угруповання спалили автомобіль співробітника прикордонної служби.

19 лютого цього року в центрі Харкова правоохоронці затримали лідера угрупування і одного з її учасників. Двох інших бандитів затримали в місцях їх проживання.

Згодом всім чотирьом затриманим повідомили про підозри за ч. 4 ст. 189 (вимагання), ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 347 (умисне знищення або пошкодження майна працівника правоохоронного органу) Кримінального кодексу України. А організатору додатково – у скоєнні правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 255-1 (установка і поширення злочинного впливу), ще одного учасника – ч. 2 ст. 194 (умисне знищення або пошкодження майна).

Досудове розслідування у кримінальному провадженні завершено, а обвинувальний акт спрямований до суду. За скоєне зловмисникам може загрожувати до 15 років ув’язнення.