Кабмін вирішив заплатити лікарям більше

З жовтня медичні установи, задіяні в боротьбі з епідемією COVID-19, отримуватимуть додаткові кошти залежно від кількості госпіталізованих пацієнтів.

Про це  Харків Times повідомили в прес-службі Кабінета міністрів.

Як сказано в повідомленні, в зв’язку з погіршенням епідобстановки в країні та істотним зростанням навантаження на стаціонари Уряд вирішив ввести підвищувальний коефіцієнт за завантаженість медичних команд.

Точка відліку — 20 пацієнтів на одну бригаду. Це показник базового тарифу оплати послуг медустанов, які надають допомогу пацієнтам з COVID-19. Якщо кількість пацієнтів перевищує 20 на одну команду, заклад отримає більше. Перш за все, для забезпечення ліками пацієнтів з коронавірусом і його наслідками.

Зокрема, якщо на одну команду в медустанові приходиться від 21 до 40 пацієнтів, коефіцієнт складе 1,26. Якщо від 41 до 60 пацієнтів — 1,74. Коефіцієнт за надання медичної допомоги понад 61 пацієнту на команду в місяць становитиме 2,16. Тобто виплати такому закладу за надання допомоги пацієнтам з COVID-19 будуть збільшені в понад два рази.

При цьому встановлені раніше 300% надбавки до зарплат лікарів, які надають допомогу пацієнтам з COVID-19, залишаються в силі. Крім того, медичні установи зможуть створювати додаткові медичні команди для боротьби з епідемією. Це також дозволить зменшити навантаження на лікарів і вберегти їх від вигорання. Заклад отримає більше, якщо він має в своєму складі лабораторію, яка проводить тестування на COVID-19.

Всього в Україні стаціонарну допомогу пацієнтам з COVID-19 або з підозрою на нього чинять 339 медустанов. За останні місяці показники захворюваності на COVID-19 в Україні істотно підвищилися. Зокрема, у вересні кількість госпіталізованих пацієнтів з COVID-19 або з підозрою на нього зросла на 34% порівняно з серпнем. І в жовтні ця тенденція збереглася.

Якщо в серпні середнє навантаження на одну медичну команду становило 13 пацієнтів на місяць, у вересні — 16 пацієнтів. Однак є регіони, де навантаження на одну медичну команду у вересні перевищувало 40 пацієнтів. Зокрема, в Одеській області навантаження становило 42 пацієнти на одну медичну команду, в Києві — 41, у Хмельницькій області — 39.

Як повідомляв  Харків Times, за даними МОЗ, в Харківській області станом на 9:00 16 жовтня виявили 27 457 випадків коронавірусної хвороби COVID-19, 544 з яких — за минулу добу.

Обласна клінічна інфекційна лікарня переповнена хворими на коронавірус, місць в реанімації не вистачає.

У трьох лікарнях Харкова для пацієнтів з COVID-19 прокладають кисневу трасу.

15 жовтня Харківська облрада виділила гроші на ШВЛи для дітей і нову реанімацію для дорослих.