Комітет ВР має дані про можливі системні порушення в ХНУПС ім. Кожедуба – Верещук

Член Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Ірина Верещук (фракція партії “Слуга народу”) під час брифінгу 30 вересня заявила, що комітет планує передати правоохоронцям інформацію щодо можливих системних порушень у Харківському національному університеті Повітряних сил ім. Кожедуба, які мали місце ще до катастрофи літака Ан-26Ш.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Укрінформа.

“У нас є й своїй певні напрацювання та інформація, яка надходила до наших депутатів, ми їх узагальнимо – і звернемося до ДБР із листом, у якому випишемо й свої питання щодо певних напрямків, у яких сьогодні діє комісія. І та інформація, яка в нас є, ми її теж надамо. У нас є голова підкомітету (з питань оборонної промисловості та технічної модернізації, – ред.) Ігор Копитін, який займається цією роботою, і навіть до катастрофи були свідчення, що є системні порушення саме в Харківському авіаційному університеті, він їх зараз виклав на комітеті, і це також буде долучено до справи як додаткова інформація,” – сказала Верещук.

Верещук також заявила, що Комітет чекає до 25 листопада на висновки комісій, експертизи і звіт Міністерства оборони щодо авіакатастрофи під Харковом.

“Нам пообіцяли, відповідно до нормативних документів, що до 25 листопада уже будуть висновки комісій і експертиз, і, власне, звіт Міністерства оборони теж буде готовий,” – сказала Верещук.

Разом з тим вона поінформувала загалом про результати розгляду питання стосовно авіакатастрофи літака Ан-26, яке виносилося на засідання профільного комітету.

“Дійсно, створені відповідні комісії (з розслідування авіакатастрофи – ред.), ДБР відкрило провадження. Відповідно, сьогодні відпрацьовуються три основні версії: це помилка екіпажу, це несправність літака (тобто людський і технічний фактор) і організація польотів. Пан Воронченко доповів як інспектор Міністерства оборони, що зараз відбувається: є окрема комісія та яка поділяється на декілька підкомісій Міністерства оборони, а також є комісії ДБР, і слідство, яке веде ДБР, – це все поєднується. Кажуть, що ніякого спротиву ні від керівництва Харківського університету, ні від інших осіб, які уповноважені надати свідчення, покази, немає. Комісія відбувається і експертизи також призначені, вони будуть проводитися, відповідно, харківським та київським інститутами. В принципі, ми розуміємо, що слідство ведеться ефективно”, – зазначила Верещук.

Як повідомляв Харків Times, на думку голови державної комісії з розслідування причин катастрофи АН-26 під Чугуєвом, віце-прем’єр-міністра з питань стратегічних галузей промисловості України Олега Уруського, катастрофі сприяв “людський фактор”.

Крім державної комісії з розслідування трагедії, пов’язаної з падінням АН-26 під Чугуєвом, очолюваної віце-прем’єр-міністром з питань стратегічних галузей промисловості України Олегом Уруським, цю авіакатастрофу з 26 вересня розслідують ще дві комісії, призначені наказом міністра оборони України.