Прокуратура розслідує роздачу 200 га землі на березі Печенізького водосховища

Прокуратурою Харківської області розпочато кримінальне провадження за фактами незаконного безоплатного відчуження державних земель лісового фонду площею понад 200 га орієнтовною вартістю 250 млн гривень, розташованих у Вовчанському районі на березі Печенізького водосховища.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі прокуратури області.

Виявлено, що службові особи відділу Держгеокадастру у Вовчанському районі Харківській області та відповідної сільської ради у 2012 році незаконно безоплатно передали у приватну власність житлово-будівельному кооперативу земельну ділянку площею понад 200 га. Земельна ділянка, розташована на березі Печенізького водосховища, перебувала у постійному користуванні ДП «Вовчанське лісове господарство».

Відповідно до вимог чинного законодавства вказана земельна ділянка могла бути вилучена з постійного користування державного лісгоспу зі зміною цільового призначення лише за погодженням Кабінету Міністрів України.

Натомість, без відповідного погодження, в порушення вимог Земельного та Лісового кодексів України, цільове призначення цієї земельної ділянки лісогосподарського призначення було змінено на землі житлової та громадської забудови. В подальшому земельну ділянку вилучено з лісового фонду і передано у власність приватної юридичної особи.

Орієнтовна власність незаконно відчуженої земельної ділянки складає 250 млн гривень.

За вказаним фактом прокуратурою області розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 364 КК України (зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки).

Крім того, вирішується питання щодо вжиття заходів представницького характеру з приводу скасування відповідних незаконних рішень органу місцевого самоврядування та повернення особо цінних земель лісового фонду у державну власність.

Робота прокуратури області з метою повернення незаконно відчужених земель у державну власність та захисту природних ресурсів триває.

Як повідомляв Харків Times, за останній місяць прокуратура Харківської області розпочала кримінальні виробництва за фактами зловживання службовим становищем посадовими особами Головного управління Держгеокадастру в Харківській області (ч. 2 ст. 364 КК). Встановлено, що посадові особи цієї організації незаконно передавали у приватну власність землі природно-заповідного фонду на території Національного природного парку “Гомільшанські ліси” – на 200 млн гривень та ландшафтного парку “Великобурлуцький степ” – на 300 млн гривень.