Прокуратура повідомила про підозру екс-заступнику голови Харківської облдержадміністрації Шахненко (фото, доповнено)

Прокуратура Харківської області повідомила про підозру колишньому заступнику голови Харківської обласної державної адміністрації (2015-2019 рр.), який, перебуваючи на посаді директора одного з Департаментів адміністрації, вчинив службовий злочин.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі прокуратури області.

Протягом 2014-2015 років під час реалізації державної програми з реконструкції очисних споруд Харківська облдержадміністрація уклала договори з юридичною особою на реконструкцію очисних споруд Малоданилівської селищної ради на загальну суму понад 20 млн грн.

“При виконанні вказаних робіт підприємство-підрядник з метою заволодіння державними коштами здійснило монтаж обладнання, яке не відповідало технічним стандартам, та завищили вартість матеріалів у декілька сотень разів”, – повідомляє прокуратура. Загальна сума збитків склала понад 18 млн грн.

Обвинувальний акт стосовно службових осіб підприємства-підрядника за ч.5 ст. 191 Кримінального кодексу (привласнення державних коштів у складі організованої злочинної групи) направлено до суду.

“Прокуратурою області встановлено, що до настання вказаних наслідків призвели злочинні дії директора Департаменту, який недбало поставився до покладених на нього обов’язків та погодив відповідну проектно-кошторисну документацію і прийняв виконані роботи”, – йдеться у повідомленні.

Наразі встановлюються інші службові особи, причетні до розкрадань бюджетних коштів.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні проводиться Слідчим управлінням Головного управління Національної поліції в Харківській області, оперативний супровід здійснюють працівники УЗЕ ГУНП в Харківській області. Процесуальне керівництво здійснює прокуратура Харківської області.

Пресслужба Главного управління Національної поліції в Харківській области повідомила, що 66-річному держслужбовцю інкримінується вчинення кримінального правопорушення за ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу (службова недбалість). Відомості про подію були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань слідчим управлінням ГУНП в Харківській області в 2017 році. “В ході проведення досудового розслідування слідчим була встановлена наявність достатніх доказів для повідомлення про підозру”, – йдеться у повідомленні.

Ще у 2016 році про історію з реконструкцією Малоданилівських очисних споруд написало видання “Наші гроші”. За даними видання, реконструкцію намагалися провести з 2012 року, тобто з часів губернаторства Михайла Добкіна. До 2016 року були проведені тендери на загальну суму майже 85 млн. грн.

З 2014 року цими оборудками зацікавилися правоохоронці. Слідчі вважали, що вартість робіт були завищені в рази, а керівники підрядника ТОВ “Спецводстрой” діяли у зговорі з чиновниками. Зокрема, представник підприємства передав директору Департаменту ОДА більше мільйона гривень готівкою. В 2014 році керівником цієї установи був Євгеній Шахненко.

Засновниками “Спецводстрою” були Інна Морозова та Леонтій Антонюк. А фактичним керівником правоохоронці вважали батька Морозової – Миколу Кожанова. Фірми родини Кожанова активно вигравали тендери, як за часів Януковича, так і при Порошенку. А сам Кожанов виконував проектні роботи, більшість з яких виявилися проблемними – зокрема, будівництво водопроводу на Сахновщині.

У вересні 2015 “Спецводстрой” почав процедуру ліквідації. Але Кожанов у якості фізособи-підприємця продовжував отримувати кошти від ОДА. У грудні 2015 року Департамент перерахував Кожанову 331 тис. грн. за проектні роботи капремонту каналізаційної системи в Дергачах.

На початку листопада 2015 року Департамент капбудівництва ОДА провів черговий тендер на Малоданилівські споруди. Його розіграли ТОВ “Бест-Р” і ТОВ “Кодем”.Формально перемогу отримало “Бест-Р”, створене після оголошення про проведення торгів. Відразу після перемоги новим власником фірми стала Елла Кутько – це ще одна донька Кожанова, яка входила до складу засновників переможеного “Кодему” (раніше співвласником цієї фірми був і сам Кожанов).

“Кошти просто розтанули у повітрі. Правоохоронці додали ще один епізод до карної справи й здавалося вже знайшли виконавців, але восени 2016 року ця справа завмерла. “Спецводстрой” перестав ліквідовуватися. Більше того, у нього й “Бест-Р” опинився один й той самий новий директор – Владислава Гусліста. Вона була партнером по ТОВ “Техекс-Газ” Юзефа Броневського, який відомий як радник віце-губернатор ОДА Євгенія Шахненко”, – писало видання.

В іншому матеріалі “Наші гроші” писали з посиланням на обласну прокуратуру, що обвинувальний акт щодо чотирьох осіб, яких підозрюють у розкраданні бюджетних коштів на Малоданилівські очисні споруди, був переданий до Дергачівського районного суду ще у квітні 2017 року. Як свідчить процитоване на початку повідомлення прокуратури, суд розглядає його вже більше двох років.

Правоохоронці стверджують, що розкрадання бюджетних кошті було здійснено злочинною групою,  до якої увійшли директор ТОВ підприємство «Спецводстрой», яким тоді була Інна Морозова, її сестра Елла Кутько та батько –Микола Кожанов, а також Сергій Гуслєв, який був директором ПП «Інжинірингова компанія «Технології ВК». За даними слідства, упродовж 2014 – 2016 років членами вказаної групи на території Харкова вчинені чотири епізоди заволодіння коштами державного та обласного бюджетів

Так, з липня 2014 р. по березень 2016 р. ця група з використанням корупційних зв’язків в органах державної виконавчої влади та місцевого самоврядування отримала замовлення на виконання робіт від Департаменту капітального будівництва Харківської ОДА. Під час їх виконання було використано  підприємство з ознаками фіктивності ТОВ «Бест-Р», а також були підроблені офіційні документи та внесенні недостовірні відомості. Все це дозволило завищити вартість обладнання та вартість виконаних робіт, внаслідок чого злочинна група заволоділа 18,18 млн. грн.

При цьому у справі та обвинувальному акті не фігурували чиновники, без яких провернути цю схему було неможливо.

Як повідомляв ХарківTimes, заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Євген Шахненко у червні написав заяву про звільнення з посади за власним бажанням. Голова ХОДА Юлія Світлична підписала цю заяву. Посаду заступника голови Харківської обласної державної адміністрації Шахненко займав з лютого 2015 року, а до цього працював начальником управління (а згодом – директором департаменту) капітального будівництва ХОДА.