Поліція заявила про готовність забезпечити громадський порядок підчас проведення маршу KharkivPride

Національна поліція готова забезпечити громадський порядок підчас проведення маршу KharkivPride.

Про це заявив на брифінгу глава ГУ Нацполіціі Харківської області Валерій Сокуренко, повідомив кореспондент Харків Times.

Він повідомив, що в марші планують взяти участь до 1,5 тисячі громадян, в тому числі іноземних гостей. Зокрема, запланована участь посла Франції в Україні, консула ФРН, представників Канади, Швеції, Данії, Нідерландів, Норвегії, Великобританії.

“Ми звернулися до керівництва Міністерства внутрішніх справ, до керівництва Національної поліції, в нас буде достатньо і приданих сил – це і Національна гвардія, і спецназ Національної поліції. Будуть і батальйони БГП, і ТОРи, в тому числі з інших областей”, – сказав Сокуренко.

“Я би хотів звернутися до тих гарячих голів, які б хотіли завтра порушувати десь громадський порядок і чинити якісь сутички – їх будуть рішуче пресікати працівники поліції… Впевнений, що все відбудеться спокійно і мирно”, – сказав він.

Сокуренко не назвав кількість правоохоронців, але сказав, що їх буде “достатня кількість” і “більше, ніж учасників заходу”.

За його словами, працівники поліції поспілкувалися з організаторами заходу та з іноземними партнерами, які зверталися з проханням забезпечити мирне та організоване проведення заходу. “Ми з ними переговорили, дослухались, і ті ліберальні цінності, які вони намагаються до нас донести – ми зрозуміло, що сприймаємо, і всіляко їм будемо сприяти”, – сказав Сокуренко.

Також поліцейські зустрілися з представниками радикально налаштованих до проведення заходу організаціями. “Ми досягли з ними порозуміння стосовно того, що не буде допущено грубих порушень громадського порядку”, – заявив Сокуренко.

Він наголосив, що поліція працюватиме в підсиленому режимі не тільки в місці проведення акції, але й в інших публічних місцях міста. “Будуть посилені наряди в метрополітені для того, щоб не вийшло так, що пройде цей захід в центрі Харькова, а потім десь на околицях хтось з кимось ще буде з’ясовувати стосунки. Тому всі правоохоронці в місті будуть нести службу в посиленому режимі”, – заявив Сокуренко.

Він зазначив також, що разом з іншими правоохоронними органами будуть відстежуватися радикальні групи, які можуть приїхати з інших міст. “Весь час ми обмінюємось інформацією, особливо щодо якихось радикально налаштованих груп людей, організованих груп. Ми будемо знати, хто виїхав з інших регіонів, ми обов’язково їх зустрінемо, фізично. Будуть працювати групи документування. Ми задіємо техніку, яку ми маємо, в тому числі квадрокоптери”, – сказав Сокуренко.

Він повідомив, відповідаючи на запитання журналістів, що проходження маршу KharkivPride буде обмежено територією площі Свободи. “Ми досягли порозуміння, і марш відбудеться на площі Свободи”, – сказав він. За словами Сокуренко, рух площею Свободи буде перекрито приблизно з 12 години.

Як повідомляв Харків Times, члени військово-патріотичної організації “Фрайкор” і націоналістичної громадської організації “Правий сектор” спробували зірвати лекцію Олеся Донія “Толерантність як одна зі складових модерної національної української ідеї” у Харківському Літературному музеї. Зокрема, Олеся Донія перед початком заходу облили зеленкою. Незважаючи на це, лекція все-таки відбулася.