12 і 13 січня у Харкові втретє пройде “Вертеп-фест”

Фото: Андрей Шейнин

12 і 13 січня Харків зануриться у яскравий барвистий вихор колядок, щедрівок та вертепів – вже втретє відбудеться “Вертеп-фест”, започаткований у 2017 році Благодійним фондом “Харків з тобою”. Організатори очікують, що глядачами фестивалю стане понад 10 тисяч харків’ян та гостей міста – завдяки великій кількості фестивальних майданчиків та подіям під відкритим небом. Вони запрошують всіх бажаючих взяти участь в цьому веселому і доброму святі. Старт Фестивалю дадуть своїми виступами колективи фестивалю “Святовид”, які почнуться об 11:00 на сходинах ХНАТОБу Ключовою подією “Вертеп-фесту” стане о 13:30 Парад вертепів від майдана Конституції до майдана Свободи. По закінченню ходи на головній площі Харкова о 14:30 відбудеться всеукраїнська акція одночасного виконання колядки “Нова радість стала” та відкриття фестивалю.

До вже традиційній для “Вертеп-фесту” акції “Нова радість стала” цього року долучилися більше 30 міст і сіл України. Вона пройде на 35 локаціях, адже в деяких містах співатимуть різні колективи в різних місцях. Крім того, в цей же час “Нова радість” зазвучить у Лондоні (Велика Британія), Відні (Австрія), Карлсруе (Германія), Амстердамі (Нідерланди), Любліні та Прошовице (Польща), а також йдуть переговори про долучення Греноблю (Франція). Організатори закликають кожну небайдужу людину взяти участь у цій всеукраїнській події. Докладніше про умови приєднання до акції можна прочитати на сайті “Вертеп-фесту”.

Після акції до вечора відбуватимуться концерти по всьому місту в улюблених місцях відпочинку харків’ян. Перелік локацій “Вертеп-фесту 2019” дивіться на сайті Всеукраїнського фестивалю вертепів. На Фестиваль з’їдуться 56 вертепних гуртів з різних куточків України: Харківської, Луганської, Полтавської, Хмельницької, Донецької, Сумської, Київської, Дніпровської, Рівненської, Чернівецької, Львівської та Миколаївської областей. З них 12 колективів буде саме з Харківської області, і це не враховуючи майже 25 колективів обласного фестивалю “Святовид”, що приєднуються до Вертеп-Фест. Організатори закликають харків’ян та гостей міста бути не тільки глядачами, а й прийняти активну участь в акції “Нова радість стала” та вертепній ході. Для цього навіть не треба збирати гурт – достатньо обіграти в своєму одязі елементи традиційних костюмів ряджених. Окрім гарного настрою, це надасть можливість отримати приємні бонуси.

Цього року у “Вертеп-фесту” з’явився мобільний туристичний путівник по Харкову Wayley, розроблений партнерами Фестивалю – командою студентів НТУ “ХПІ”: Олександром Терновим, Іллею Косенко та Іваном Білоусом. В додатку буде представлена новостворена “Мережа-Фест” – дружня до “Вертеп-фесту” мережа закладів харчування та готелів Харкова. Кожен, хто 12-13 січня зайде в заклад “Мережі-Фест” в костюмі або з атрибутикою фестивалю та будете мати мобільний додаток Wayley, отримає знижку на чай/каву/смаколики. Перелік закладів, у яких будуть особливо раді бачити фестивальних колядників, можна знайти на сайті “Вертеп-фесту”. Wayley, який допоможе орієнтуватися в місті та заходах Фестивалю, можна безкоштовно завантажити з Play Market у свій телефон з OS Android. Крім того, у мобільному путівнику буде міститись про заплановані на ці дні екскурсійну програму та гру “Вертеп-квест” – ще одну новину “Вертеп-фесту”.

“Наша команда підготувала три квести на різні смаки, які присвячені історії та мистецтву Харкова, – розповідає координаторка по туризму фестивалю Наталья Буйнова. – Їх можна пройти у будь-який час самостійно, головне, мати мобільний туристичний путівник Wayley. Тож завантажуйте та читайте свій Wayley, щоб прогулятися по місту, познайомитися з його архітектурою і пам’ятками в чудовій атмосфері зимових свят. Та обов’язково відвідайте заклади “Мережі-Фест” – отримайте задоволення та підтримайте атмосферу фестивалю”.

“Мережа-Фест” буде працювати протягом і другого фестивального дня. Також 13 січня з 10:00 до 12:00 відбудуться виступи вертепних колективів на центральній сцені парку ім. Горького. Наприкінці заходу вперше за історію Фестивалю для колективів-учасників влаштують “Етновечорниці”, на які також запрошені представники етнічних спільнот Харкова.

“Ми звернули увагу під час попередніх двох фестивалів, що колективам не вистачає часу на спілкування між собою, але в них є велика потреба в цьому, – розповідає керівниця заходу “Слобожанські етновечорниці” Ірина Маркевич. – Тому вирішили організувати таку можливість. Буде знайомство, обмін досвідом, неформальне спілкування. До нас приєднаються представники етнічних спільнот, які живуть у Харкові – спільноти Азербайджану, Вірменії, Греції та інших. Вони розкажуть, які у них є зимові свята, як вони їх святкують. На цій зустрічі відбудеться флешмоб – ми всі разом заспіваємо “Одна калина за вікном, одна родина за столом”, продемонструвавши тим самим нашу єдність. Адже ми всі – одна велика дружня родина”.